Tafel ombouwen

sidetable oss bijzettafel design op maat

voor

 
 
tafel-hergebruik-duurzaam-ombouwen-bestaand-blad-design-op-maat-oss

na

 
 
sidetable oss bijzettafel design op maat

voor

 

na

Tafel ombouwen in Oss: Tips en Informatie

Het ombouwen van een tafel kan een spannend en creatief project zijn, of je nu een nieuwe tafel wilt maken of een bestaande tafel wilt renoveren. Als je in Oss woont en overweegt om een tafel om te bouwen, zijn er enkele belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden. In deze gids behandelen we de keuze van het juiste plaatmateriaal voor je project, welk hout het meest geschikt is voor een tafelblad, en hoe je een tafelblad rond kunt zagen. Laten we beginnen!

Welk plaatmateriaal voor een tafel?

Het kiezen van het juiste plaatmateriaal voor je tafel is een cruciale stap in het ombouwproces. Er zijn verschillende opties beschikbaar, elk met zijn eigen voordelen en toepassingen. Hier zijn enkele veelvoorkomende plaatmaterialen die je kunt overwegen:

 • Multiplex: Multiplex is een populair plaatmateriaal voor tafels vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Het bestaat uit meerdere lagen houtfineer die samen zijn gelijmd, waardoor het sterk en stabiel is. Bovendien is multiplex verkrijgbaar in verschillende diktes en afwerkingen, waardoor je kunt kiezen wat het beste bij je project past.
 • MDF (Medium-Density Fiberboard): MDF is een budgetvriendelijke optie voor tafelbladen. Het is gemaakt van houtvezels en hars die onder hoge druk zijn samengeperst. MDF is gemakkelijk te bewerken en heeft een glad oppervlak, ideaal voor schilderen of bekleden met fineer.
 • Spaanplaat: Spaanplaat is een ander betaalbaar plaatmateriaal dat vaak wordt gebruikt voor tafels. Het bestaat uit houtspaanders die zijn samengeperst en bedekt met een fineerlaag. Het is echter minder duurzaam dan multiplex of MDF en is gevoeliger voor vocht.
 • Massief hout: Als je de voorkeur geeft aan de natuurlijke uitstraling van massief hout, kun je overwegen om massief houten panelen te gebruiken voor je tafelblad. Eiken, noten en mahonie zijn enkele van de populaire houtsoorten die worden gebruikt voor tafels vanwege hun schoonheid en duurzaamheid.

Het juiste plaatmateriaal hangt af van je budget, ontwerpvoorkeuren en het beoogde gebruik van de tafel. Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van het juiste materiaal, kun je altijd advies inwinnen bij lokale houtbewerkingswinkels in Oss.

Wil je tafelpoten op maat voor je project? Neem dan contact met ons op Klik hier om tafelpoten op maat in Oss te ontdekken.

Welk hout is geschikt voor een tafelblad?

Het kiezen van het juiste hout voor je tafelblad is een essentieel aspect van het ombouwproces. Het hout dat je selecteert, beïnvloedt niet alleen de esthetiek van de tafel, maar ook de duurzaamheid en functionaliteit ervan. Hier zijn enkele populaire houtsoorten die geschikt zijn voor tafelbladen:

 • Eiken: Eikenhout is bekend om zijn duurzaamheid en aantrekkelijke nerfpatronen. Het is een uitstekende keuze voor tafelbladen, vooral als je een rustieke uitstraling wilt.
 • Walnoot: Walnoothout heeft een prachtige donkere kleur en een rijke textuur. Het geeft je tafel een luxe uitstraling en is ideaal voor elegante interieurs.
 • Mahonie: Mahoniehout heeft een warme, roodbruine kleur en staat bekend om zijn gladde afwerking. Het is een uitstekende keuze voor klassieke en traditionele tafels.
 • Beuken: Beukenhout is lichtgekleurd en heeft een fijne korrel. Het is duurzaam en gemakkelijk te bewerken, waardoor het geschikt is voor verschillende tafelstijlen.

Bij het selecteren van hout voor je tafelblad is het belangrijk om rekening te houden met de stijl van je interieur en de gewenste uitstraling van de tafel. Houd ook rekening met de afwerkingsopties, zoals lak, beits of olie, om het hout te beschermen en zijn natuurlijke schoonheid te benadrukken.

Op zoek naar een bijzettafel of sidetable op maat in Oss? Klik hier voor aangepaste ontwerpen.

Hoe een tafelblad rond zagen?

Als je een unieke tafel wilt creëren met een rond tafelblad, is het zagen van het hout een belangrijke stap. Hier is een stapsgewijze gids voor het zagen van een rond tafelblad:

 • Voorbereiding: Zorg ervoor dat je het juiste hout hebt gekozen en dat het tafelblad de gewenste diameter heeft. Markeer het middelpunt van het tafelblad.
 • Bevestiging: Bevestig het houten paneel stevig aan een werkbank of tafel. Zorg ervoor dat het stabiel is voordat je begint met zagen.
 • Gebruik een sjabloon: Maak een sjabloon van het gewenste ronde tafelblad. Dit kan worden gedaan door een rond voorwerp te gebruiken, zoals een grote kom.

Tafel ombouwen van klassiek naar minimalistisch modern.

Dit prachtige tafelblad heeft een tweede leven gekregen.

Deze tafel is al ruim 20 jaar in de familie. Door een nieuw op maat gemaakt onderstel te plaatsen passen de stoelen er nu wel onder. Iets wat voorheen onmogelijk was. Ook het systeem om de tafel aan beide zijde te verlengen is in takt gebleven. Door deze aanpassingen wordt de tafel weer gebruikt waarvoor deze bedoeld is.

Informeer naar de mogelijkheden voor u klik 'hier'